Загрузка...
Онлайн запис

07 Липня 2020

Заміна масла в двигуні. Види моторних масел.

Всі автомобілі експлуатуються з різною частотою. Іноді - щодня, іноді - час від часу. Але навіть самий оберігаємий мотор потребує обслуговування і заміни масла хоча б раз на рік.

Яку роль відіграє моторне масло в двигуні

Двигун внутрішнього згоряння - один з головних агрегатів автомобіля. До його обслуговування і ремонту слід підходити відповідально. Нехтування цим правилом неминуче призведе до таких поломок, усунення яких потребує значних коштів.

Моторне масло - рідкий хімічний склад, застосовуваний для змащення особливо навантажених вузлів двигуна. Правильно підібране і вчасно замінене масло зменшує знос деталей, збільшує ресурс ДВС.

Важливо: для різних типів двигунів (бензин або дизель) необхідно використовувати відповідні види масел.

Різновиди моторних масел

Всього існує три основних складу для ДВС: мінеральне масло, синтетика і напівсинтетика. Змішувати різні типи не допускається. Особливо «мінералку» з іншими видами, оскільки така суміш може перетворитися в густу масу - згорнутися. Усунення цього потребують тривалої промивки мотора.

Тип складу позначається, наприклад, так: масло 5w40. Перше число з буквою «W» визначають в'язкість для низьких температур.

Класс

Мінімально допустима температура повітря

0W

−35 °

5W

−30 °

10W

−25 °

15W

−20 °

20W

−15 °

 

Друге число (після букви «W») показує високотемпературну в'язкість. Для його вибору слід опиратися на рекомендації виробника. Приклади:

  • 5w40 - всесезонний склад, який зберігає в’язкість при мінусових і плюсових температурах у встановлених нормативами межах;
  • моторне масло 10w40 - універсальне, застосовується в різних моторах - як бензинових, так і дизельних;
  • 0W40 - може використовуватися круглий рік, має мінімальну в'язкістю.

Потрібно враховувати, що різні виробники додають різні присадки в склади, тому, щоб визначити оптимальний, потрібно звернутися до майстрів або вивчити відгуки водіїв.

Фізичні властивості

Основні параметри, за якими мастильні склади відрізняються один від одного:

  • В'язкість - властивість, яка свідчить про стан нагрітого масла. У зимових умовах застосовують меньш щільні склади, в літній - густіші.
  • Коксування і зольність - показують наскільки склад схильний до появи відкладень на поверхнях деталей під час експлуатації.
  • Миючі параметри - визначають, як ефективно масло очищає канали і деталі від нагару. Залежить від наявності відповідних присадок в складі.

Також якість визначається такими параметрами як вміст механічних домішок, води, лужне число, температура спалаху. Сучасні склади настільки різноманітні, що найчастіше підібрати гарне масло для конкретного ДВС зможе тільки майстер.

Коли і як змінюють моторне масло в двигуні

Заміна масла в двигуні проводиться відповідно до наступних правил:

  1. Необхідно дотримуватися періодичності - в середньому через кожні 7-10 тисяч км пробігу.

  2. Старе масло повинно бути повністю злито - частинки бруду і металева стружка можуть пошкодити поверхні деталей.

  3. Промивання мотора - при сильному забрудненні по двигуну потрібно «прогнати» спеціальний (більш рідкий) склад, який видалить сторонні частинки.

  4. Заміна фільтрів - обов'язково проводиться паралельно із заміною масла.

Мастило з часом «старіє» - змінюється її хімічний склад, вигорають необхідні елементи, губляться корисні властивості. Продовжувати поїздки з таким маслом небезпечно - може призвести до пошкодження вкладишів, втулок, колінчастого і розподільного валів. Капітальний ремонт ДВС потребує зняття мотора, складної діагностики, проточки деталей, а в деяких випадках доведеться міняти весь блок циліндрів.

При заміні масла важливо знати, скільки його потрібно для конкретної моделі. Підвищений рівень може призвести до витіснення сальників колінчастого вала. В результаті доведеться витрачати час і гроші на зайвий ремонт. Необхідний рівень можна визначити за допомогою контрольного щупа. Під час вилучення стрижня з прогрітого ДВС, масло повинно знаходитися на його кінчику приблизно між мітками «Min» (нижня) і «Max» (верхня).

Як замінити масло:

  1. Необхідно приготувати ємність для зливу старого масла.

  2. Прогріти мотор протягом 10-15 хвилин.

  3. Зняти заливну пробку на двигуні.

  4. Відкрутити зливну пробку на піддоні, одночасно підставивши під картер ємність.

  5. Коли масло перестане литися, встановити пробку на місце.

  6. Замінити фільтри, попередньо заливши в них нову змазуючу рідину.

  7. Заливати свіже масло, постійно контролюючи рівень в двигуні за допомогою щупа.

Важливо розуміти, що тільки професійний майстер зможе під час заміни масла визначити ряд дефектів двигуна. Тому краще проводити цю процедуру на сертифікованих СТО.

На нових автомобілях з невеликим пробігом допускається проводити експрес заміну масла. В цьому випадку відпрацьоване мастило викачують насосом через отвір щупа. Після цього заливають свіже мастило. Головний мінус такої процедури - на деяких моделях двигунів складно повністю відкачати все відпрацювання. Майстри «Магнат Авто» розкажуть, в яких випадках можливе проведення швидкої заміни, а в яких краще виконати звичайну.

Іноді рекомендується промити мотор для повного видалення сторонніх часток. Для цього використовують спеціальні склади, які відрізняються зниженою в'язкістю і наявністю особливих присадок. Промивне масло заливають в ДВС, запускають двигун на 10-15 хвилин. Після цього зливають склад і заливають нове масло.

Довідка. У ряді випадків пробка для зливу прикипає до різьби в піддоні. Також для її зняття можуть знадобитися спеціальні ключі. Тому, щоб не пошкодити отвір слід бути гранично акуратними. Але краще звернутися в сервісний центр.

Заміна масла в «Магнат Авто»

Щоб замінити моторне масло в Чернівцях, зверніться в наше СТО. Майстри виконають процедуру, додатково оглянуть двигун, виконають діагностику, самостійно утилізують відпрацювання і старі фільтри. Виконуємо заміну масла як в дизелях, так і в бензинових моторах.

Наші сервісні інженери розкажуть, яке масло краще заливати в ваш двигун. На складі СТО є всі часто застосовувані марки, ви можете купити моторне масло 5w40, 10w40 і інші відомі склади. Також є фільтри, сальники, інші витратні матеріали та запчастини.

У нас є досвід по заміні масла в автомобілях «Ніссан», «Шкода», «Хендай», «Фольксваген», «Форд» та інших популярних легкових або комерційних видах транспорту. Вам не доведеться думати, яке масло краще заливати в двигун, майстри «Магнат Авто» підберуть необхідне і виконають роботу самостійно.

 
Повернутися назад

Також читайте

Magnat Auto

26 Лютого 2024

Встановлення та обслуговування датчикі...

Встановлення та обслуговування датчиків тиску шин Наша компанія пропонує послуги з встановле...

Детальніше
Magnat Auto

22 Лютого 2024

Датчики тиску повітря в шинах. Види да...

Датчики тиску в шинах є важливими компонентами сучасних автомобілів, що забезпечують безпеку та...

Детальніше

Записатись на Сервіс