Загрузка...
Онлайн запис

26 Січня 2020

Що таке розхідні матеріали для автомобіля? Що підлягає заміні

Двигун автомобіля, коробка передач, редуктори мостів, інші вузли і агрегати працюють в складних умовах, тому повинні змащуватися і охолоджуватися. А засмічення фільтрів може призвести до поломок через попадання в основні системи частинок бруду і стружки. Крім цього потрібно своєчасна заміна витратних матеріалів: приводних ременів, свічок, гальмівних колодок. Це зменшує ризик виникнення поломок на дорозі, ймовірності попадання в аварійні ситуації. Важливо проводити процедури по обслуговуванню відповідно до вказівок виробника автомобіля, інакше некваліфіковане втручання призведе до ще більших проблем.

Що таке витратні матеріали. Коли потрібно їх замінювати

Елементи, які необхідно періодично міняти під час проведення технічного обслуговування техніки, називають розхідним матеріалом. Їх відмінна риса - відносно короткий термін служби, також в категорію входять технічні рідини, покришки, ущільнювачі та інші допоміжні деталі.

Заміна масла

Забезпечує мастило основних елементів двигуна внутрішнього згорання, коробки, редуктора заднього і переднього моста (на деяких автомобілях), гідравлічної системи. Згодом в маслі накопичується бруд, металеві частинки, тому необхідно проводити періодичну заміну приблизно кожні 10 000 км. На інтенсивно використовуваній техніці цей час може становити 8-9 тисяч км. Що може статися, якщо не міняти масло:

  • збільшиться знос агрегату або системи;
  • виникне ризик поломки основних деталей;
  • впаде ефективність роботи вузлів, систем.

Обов'язково потрібно проводити заміну в сертифікованих СТО, так як робота виконується за особливими правилами, повинні враховуватися рекомендації заводу-виробника. Важливо використовувати певні марки змащувальних складів, заливати той обсяг масла, який вказаний інструкцією. Проблеми, що виникли при неправильній заміні, здатні призвести до серйозного пошкодження. У ряді випадків потрібно проводити промивку агрегатів, для цього застосовують спеціальні промивні мастильні речовини.

Заміна антифризу

Для охолодження двигуна, роботи автомобільної грубки використовують тосол або його більш сучасні аналоги. Під час роботи ДВС в рідину потрапляють частинки іржі, частина обсягу антифризу випаровується, тому потрібно стежити за його рівнем і станом. При сильній забрудненості слід повністю злити рідину і заправити новий склад. Якщо майстри виявляють витік антифризу, вони, використовуючи спеціальне обладнання, обпресовують систему, досягаючи повної герметичності.

Заміна фільтрів автомобіля

Під час заміни масел обов'язково знімати і встановлювати нові фільтри. Це роблять кожні 10 тисяч км, ці елементи є на:

  • двигуні внутрішнього згоряння - масляні, паливні;
  • автоматичній коробці передач;
  • гідропідсилювачі керма.

На деяких моделях потрібно лише міняти фільтри ДВС, які очищають паливо і масло. Якщо не проводити цю процедуру своєчасно, то ймовірність поломки систем і агрегатів різко зростає. Особливо чутливі до чистоти масел гідравліка і паливні елементи. Деталі цих пристроїв при попаданні всередину бруду або стружки виходять з ладу, а ремонт і заміна вимагатимуть значних витрат. Своєчасно потрібно міняти повітряний і салонний фільтри. Перший відповідає за очищення повітря, що надходить в камери згоряння разом з паливом, а другий - за ті порції, які йдуть всередину кабіни.

Заміна свічок запалювання

Процедуру проводять під час планового ТО. Свічки замінюють залежно від їх типу, марки і порад виробника. В середньому вважається, що ставити нові деталі потрібно через кожні 40 тисяч км. Під час роботи мотора їх електроди сильно нагріваються, опір елементів може змінитися, на поверхні металевих частин утворюється нагар. В результаті двигун починає працювати неефективно, збільшується витрата палива, погіршується екологічність. Сильно зношені свічки можуть перестати підпалювати паливну суміш, і автомобіль не заведеться.

З тієї ж періодичністю потрібно міняти свічки розжарювання на дизельних моторах. Вони полегшують запуск в холодну пору року, а на автомобілях, обладнаних автономними грубками, забезпечують роботу опалювальної системи.

Заміна ременів ГРМ

Вважається, що приводні ремені слід міняти через кожні 50-100 тисяч км. Однак тільки майстер зможе точно визначити, що потрібно установка нового розхідники. Паралельно змінюють і ролики механізму натягу. Як співробітники автосервісу визначають, що потрібно міняти ремінь:

  • з'явилися сторонні звуки: шум, свист;
  • порушилася робота мотора: збільшилася витрата палива, поганий запуск;
  • під час проведення технічного огляду ремінь знімають і оглядають. Зовнішніх пошкоджень бути не повинно.

На СТО проводять заміну відповідно до інструкцій виробника. На різних автомобілях ця робота виконується по-різному. Важливо вчасно помітити необхідність установки нового ременя, інакше мотор (в ряді випадків) може вийти з ладу.

Додаткові роботи

Під час ТО обов'язково потрібно перевіряти і інші елементи:

  • гальмівні колодки - накладки повинні бути певної товщини, диски або барабани - не мати тріщин;
  • покришки - важливо оглянути протектор, переконатися, чи не пошкоджений чи сильно зношений малюнок;
  • омиваюча рідина - при забрудненні слід вилити і залити нову, інакше система може засмітитися;
  • склоочисники - установку нових роблять в міру втрати ефективності старих.

Інші елементи: диски зчеплення, вижимні підшипники, сальники - замінюють у міру їх виходу з ладу або при ознаках:

  • проблеми під час початку руху - фрикційна накладка диска прослизає, і він пробуксовує;
  • підвищений шум в районі КПП - підшипник починає руйнуватися, з'являються люфти;
  • масляні патьоки в районі агрегатів - гумові ущільнювачі розтріснулися і перестали виконувати свої функції.

Для визначення всіх несправностей потрібно провести огляд і діагностику автомобіля, що можливо тільки на СТО. У шиномонтажному цеху майстерні "Магнат Авто" ви зможете вибрати автошини різних діаметрів і марок і відразу встановити їх на свій автомобіль. Зв'яжіться з нами:

  • по телефону;
  • через Instagram FaceBook;
  • подайте заявку онлайн.

Ми працюємо без вихідних.

Підсумки

Заміна витратних матеріалів - важливий етап обслуговування автомобіля. Правила безпеки дорожнього руху вимагають дотримуватися термінів проведення ТО, оскільки це впливає на справність головних систем, а заміна масел, фільтрів збільшує ресурс агрегатів і систем, що важливо для власника.Все це зменшує витрати на ремонт машини.

 
Повернутися назад

Також читайте

Magnat Auto

26 Лютого 2024

Встановлення та обслуговування датчикі...

Встановлення та обслуговування датчиків тиску шин Наша компанія пропонує послуги з встановле...

Детальніше
Magnat Auto

22 Лютого 2024

Датчики тиску повітря в шинах. Види да...

Датчики тиску в шинах є важливими компонентами сучасних автомобілів, що забезпечують безпеку та...

Детальніше

Записатись на Сервіс